top of page
HS plaatjes boeken.png
Boekbespreking: Werk

Wil je een boekbespreking houden over één van mijn boeken? Wat superleuk! Ik wil je daar graag bij helpen.  Daarom geef ik je hier een lijstje met tips die ik zelf altijd aan mijn leerlingen gaf. Als je nog vragen hebt die je niet op de website hebt kunnen vinden, mag je me altijd mailen.   


 1. Wat is de titel van het boek?
  Laat het boek goed zien aan je klasgenoten!

 2. Wie is de schrijver?
  Vertel wat meer over de schrijver. In mijn geval kun je dat vinden onder het kopje ‘Over mij’.

 3. Wie heeft de tekeningen gemaakt?Je hoeft niet uitgebreid te vertellen over de illustrator, maar je moet wel vermelden wie de tekeningen heeft gemaakt. Je kunt dit bij mij vinden onder het kopje ‘illustrator’.

 4. Wie is de uitgever?
  Op één van de eerste bladzijden staat vaak geschreven wie de uitgever is, in welk jaar het is geschreven en of het boek van origine in het Nederlands of in een andere taal is geschreven.

 5. Wie zijn de hoofdpersonen?
  Vertel kort hoe ze heten en welke eigenschappen ze hebben. Ik heb dit voor je gedaan onder het kopje ‘boeken’ en dan ‘karakters’.
  Vertel ook waar het boek zich afspeelt (op school of in een ander land) en wanneer het speelt (in het hier en nu of in het verleden/toekomst).

 6. Waar gaat het boek over?
  Nu geef je een korte samenvatting van het boek. Het is leuk als je ook nog een stukje voorleest. Zoek een fragment op waar je zelf heel erg om moest lachen of wat je superspannend vond. Dan vinden je klasgenoten het ook vast leuk!


De punten 1 tot en met 5 hoeven bij elkaar niet langer dan 5 minuten te duren. Als je dan ook nog een paar minuten voorleest, heb je een prima boekbespreking van maximaal 10 minuten. Is de jouwe ietsje langer? Dat is geen probleem, als je maar zorgt dat je klasgenoten geboeid blijven. Je wilt tenslotte iedereen ervan overtuigen dat het boek dat je bespreekt erg leuk is en dat lukt niet als ze in slaap vallen omdat het te lang duurt. 😉

Wil je een persoonlijke boodschap van mij of heb je nog een vraag voor je spreekbeurt? Mail dan naar marjodevroed@hotmail.com en dan kijk ik wat ik voor je kan betekenen.

bottom of page