De Bosdorp Brigade

Algemeen


De Bosdorp Brigade is een detectiveserie voor kinderen van groep 6 t/m 8. In deze boeken vormen Lisa, Moen en Jonne een detective groepje, dat op onderzoek gaat als er verdachte dingen gebeuren. Het idee voor deze boeken is ontstaan toen ik als juf voor de klas stond, in de bovenbouw van een Jenaplanschool. Ik merkte dat sommige kinderen het leesplezier verloren, omdat ze geen boeken konden vinden die aansloten bij hun belevingswereld. Vaak waren het kinderen die gevoeliger waren of die een klas overgeslagen hadden. Zij hadden wel het juiste AVI-niveau, maar wilde liever wat jeugdiger boeken lezen.

Als hun juf wilde ik daar iets aan doen en TADAA: daar was het idee geboren voor ‘de Bosdorp Brigade’!

Maar ik ben niet voor niets een juf. Ik wil dus niet alleen een leuk verhaal vertellen dat veel kinderen aanspreekt, maar ik wil dat er ook iets te leren valt. Daarom zitten er wat spreekwoorden of gezegdes in het boek en vind je regelmatig een niet zo’n bekend woord in het verhaal om de woordenschat te vergroten. Maar ik beloof je: als je het boek leest, merk je daar helemaal niets van! 😉



Karakters


Moen is een angstige, slimme jongen. Hij is klein van postuur, omdat zijn vader een Bosjesman is. Hij is enig kind en vindt het moeilijk om met andere kinderen om te gaan, omdat hij ze vaak simpelweg niet begrijpt.


Lisa is een stoer, sportief meisje. Ze is de beste (en enige) vriendin van Moen. Ze kan en durft alles wat Moen niet kan. Ze neemt het op school vaak voor haar vriend op als hij gepest of niet begrepen wordt. Zelf wordt ze regelmatig geplaagd door haar twee oudere broers en kan daardoor goed haar mannetje staan.


Jonne is groot voor zijn leeftijd. Hij is sterk en heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Hij neemt het op voor de zwakkeren en is gek op zijn kleine zusje Puk. Zijn ouders zijn gescheiden en al vindt hij dat niet leuk, toch maakt hij er het beste van.


Omdat de karakters en de achtergronden van de kinderen zo divers zijn, zal ieder kind wel iets van zichzelf in de hoofdpersonen herkennen. Dit is één van de redenen dat deze boeken zo goed aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.

 
Code Zwart

De Bosdorp Brigade: Code Zwart

10 Oktober 2019

COVER%2520Jamboree%2520in%2520Gevaar_Marjo%2520de%2520Vroed_BOSDORP%2520BRIGADE2%2520definitief-1_ed

De Bosdorp Brigade: Jamboree in gevaar

5 juni 2020